HB Adviesbureau ondersteunt opdrachtgevers met bodem- en watervraagstukken
Deskundig advies bij talrijke watervraagstukken
Het controleren en waarborgen van de waterkwaliteit en -kwantiteit is een actueler onderwerp geworden sinds begin 2024 de Omgevingswet van kracht is. Hierdoor staat het onderwerp hoger op de agenda en wordt HB Adviesbureau steeds vaker benaderd met bredere vraagstukken. Naast haar expertise op het gebied van landschapsontwerp, de toekomstige leefomgevingen, sport en infra, integreert zij haar brede vakkennis over het onderzoeken van oppervlaktewater, grondwater en afvalwater.
Een goede kwaliteit van het grond- en oppervlaktewater is van belang voor ons als mens en voor de flora en fauna. We gebruiken het water om ons heen voor verschillende doeleinden, waaronder recreatie en het besproeien van moestuinen en akkers. Ook winnen we er ons drinkwater uit. Al deze verschillende functies vereisen een goede chemische en ecologische kwaliteit van het water in de breedste zin. Steffan Sietsma, water- en bodemadviseur bij HB Adviesbureau, vertelt meer over het uitvoeren van diverse wateronderzoeken: “Soms is het onderdeel van een groter project voor landschapsontwerp en de herinrichting van een gebied, maar ook los daarvan geven we wateradvies. Zo onderzoeken we afvalwater, oppervlaktewater, drainagewater of grondwater. Dit doen we voor diverse opdrachtgevers waaronder gemeenten, waterschappen, bedrijven en sportverenigingen.”
Doeleinden van wateronderzoek
De redenen voor het uitvoeren van wateronderzoek kunnen flink uiteen lopen vertelt Steffan. “De projecten variëren van de bemonstering van oppervlaktewater of zwemwater voor beheerders, tot afvalwater van bedrijven. Maar denk ook aan grondwaterverontreinigingen of drainagewater van sportverenigingen, waar je te maken kunt hebben met materialen zoals rubber en plastic. Daardoor kan het water mogelijk verontreinigd via het drainagesysteem in het oppervlaktewater terecht komen. Daarnaast willen bedrijven bijvoorbeeld weten of ze een lozings- of omgevingsvergunning nodig hebben.”
Maar de expertise van HB Adviesbureau stopt niet bij het checken van de aanwezigheid van chemische stoffen in water. “De projecten worden steeds breder”, vervolgt Steffan. “Afhankelijk van het doel van het onderzoek, analyseren wij ook de kwaliteit van de nabijgelegen grond of waterbodem, en kijken we met een bredere blik. Indien gewenst kan een ecologisch vraagstuk meegenomen worden. Zo is er de laatste tijd veel media-aandacht voor het behalen waterkwaliteitsdoelstellingen uit de KRW (Kaderrichtlijn water), het aantreffen van bestrijdingsmiddelen in oppervlaktewater, of PFAS in relatie tot water. Wij spelen in op de actualiteit en adviseren we onze opdrachtgevers over een bredere aanpak waar mogelijk.”
Integraal advies
Het type project en de locatie bepalen hoe het proces van bemonstering eruit ziet. “Bij het ene project heb je te maken met water in een put van 20 meter diep, bij het andere project wordt afvalwater van een bedrijventerrein geloosd op het oppervlaktewater, of pomp je water omhoog uit een peilbuis. En de ene keer is het oppervlaktewater direct te bemonsteren vanaf de walkant, en de andere keer is daar een bootje voor nodig. Onze gecertificeerde veldwerkers werken volgens de voorschriften voor het bemonsteren van grond-, oppervlakte- en afvalwater. Na het nemen van de watermonsters gaan deze naar een geaccrediteerd laboratorium. Zodra wij de resultaten terugkrijgen uit het lab, wordt een advies opgesteld voor de opdrachtgever.”
“We kunnen veel meer doen dan het analyseren van resultaten. We denken actief mee met onze opdrachtgevers en houden rekening met de omgeving en andere externe factoren. Door onze brede expertise kunnen we vraagstukken met elkaar verbinden en zetten we ons gezamenlijk in voor een beter leefmilieu.”
Meer weten over bemonstering van water of algemeen advies nodig?
Neem contact op met Steffan Sietsma:
S.Sietsma@hbadvies.nl | 088 4720634