Eind augustus bracht het team Energietransitie van het Ministerie van Binnenlandse Zaken een bezoek aan onze circulaire bouwhub. Dit werkbezoek was een initiatief van bouwbedrijf Kesselaar & Zn. Zij namen de medewerkers van Bouwen en Energie, en de directie Wonen, mee langs diverse regionale praktijkvoorbeelden van duurzaam en circulair bouwen.

Circulaire bouwhub

Een bezoek aan onze circulaire bouwhub was één van de programmaonderdelen. In de circulaire bouwhub worden herbruikbare bouwmaterialen die vrijkomen bij bouw-, sloop- en renovatiewerkzaamheden opnieuw beschikbaar gesteld. Door deze tijdelijk op te slaan, te bewerken en weer klaar te maken voor een nieuwe bestemming is de bouwhub een essentiële schakel in de transitie naar volledig circulair bouwen.

Ferry van Wilgenburg, directeur van bouwbedrijf Kesselaar & Zn: “Samen met Woonwaard en Kennemer Wonen heeft Kesselaar & Zn de afgelopen maanden positieve ervaringen opgedaan met de toepassing van circulaire materialen. Het concept achter de circulaire bouwhub is een mooi praktijkvoorbeeld van samenwerking in de markt. Samen met GP Groot hebben we andere bouwbedrijven en professioneel opdrachtgevers benaderd om vaart te zetten achter de toepassing van circulaire materialen.”

Tijdens het bezoek aan de circulaire bouwhub waren de aanwezigen enthousiast over het assortiment gebruikte bouwmaterialen en het initiatief dat GP Groot en Kesselaar en Zn hierin genomen hebben. “Niets doen is geen optie,” stelt Bert de Vilder, projectleider circulariteit GP Groot. “Doordat we het nu doen, doen we ervaring op en kunnen we onze klanten weer beter helpen. Het blijft een ontdekkingsreis, je weet waar je begint, maar niet waar je eindigt.”

Over acht jaar moet Nederland in overeenstemming met de opgestelde klimaatdoelstellingen de helft minder nieuwe grondstoffen gebruiken. Het creëren van een circulaire bouweconomie, waarbij bouwelementen en -materialen keer op keer worden hergebruikt is daarvoor een noodzakelijke stap. Eén van de grootste uitdagingen hierin is het matchen van vraag en aanbod in tijd, locatie, kwantiteit én kwaliteit. De circulaire bouwhub slaat een brug tussen vraag en aanbod en helpt opdrachtgevers, bouw- en sloopbedrijven de circulaire bouweconomie regionaal mogelijk te maken.

Meer weten over de circulaire bouwhub? Ontdek de mogelijkheden voor jouw bedrijf.

Het werkbezoek

Naast een bezoek aan de circulaire bouwhub bestond het werkbezoek uit:

  • Een presentatie van woningcorporatie Kennemer Wonen in samenwerking met BAM Wonen over een slimme aanpak voor de verduurzamingsopgave.
  • Een lunch in de circulaire ontmoetingsplek Stadsfabriek te Alkmaar.
  • Een presentatie van Woonwaard over het duurzaamheidsbeleid en de uitdagingen in de praktijk.

Het Ministerie van Binnenlandse Zaken noemde het werkbezoek nuttig en leerzaam. Nationaal beleid en regionale praktijk kwamen samen. Ze konden zelf zien hoe het beleid in de praktijk wordt vormgegeven en wat daarin goed gaat en wat beter kan.

De complete sfeerimpressie van het werkbezoek bekijk je in deze video.