Circulair slopen; een paspoort voor puin

GP Groot infrarealisatie

Hout, kunststof en beton zijn drie materiaalsoorten die gegarandeerd tevoorschijn komen tijdens een sloopproject. Deze materialen zijn geen afval, maar grondstof voor iets nieuws! Die insteek hoort bij circulair slopen. Het ouderwetse slopen en afvoeren bestaat niet meer, het vak gaat met z’n tijd mee. Materialen die vrijkomen uit een sloopwerk worden zo veel mogelijk hergebruikt of gerecycled. Dit draagt bij aan de CO2-reductie en vermindert het gebruik van nieuwe grondstoffen. GP Groot circulair slopen is pionier op dit gebied. Hoe het precies in z’n werk gaat laten we zien aan de hand van een afgerond sloopproject aan het Adriaan van Swietenhof in Amsterdam.

De opdracht
In opdracht van Eigen Haard Amsterdam hebben we een gebouw aan het Adriaan van Swietenhof in Amsterdam circulair gesloopt. De 16 woningen en 9 bedrijfsruimtes waren verouderd en worden vervangen voor nieuwbouw. Na een uitvraag koos Eigen Haard ons om het sloopwerk uit te voeren. Van alle deelnemende partijen scoorden wij het hoogst op circulariteit.

De aanpak
Waarom wij zo hoog scoren op circulariteit? De circulaire ambities van GP Groot circulair slopen zijn groot en daarom denken we aan de kleinste details. Voor ieder project brengen we vooraf de circulaire kansen in kaart. Overal wordt een duurzame bestemming voor vastgesteld. Daar zijn mooie samenwerkingen voor opgezet. Bijvoorbeeld met zusterbedrijven Sortiva en GP Groot inzameling en recycling, maar ook met externe partijen zoals Re-Use.

We maken graag alles meetbaar. Zo berekenen we vooraf precies met hoeveel procent de CO2-uitstoot van een sloopproject vermindert door circulair te slopen. Dit berekenen we door vooraf alle afvalstromen die tijdens de sloop vrijkomen in kaart te brengen. Aan de hand van die materiaalstromen en hun bestemming stellen wij een oogstinstructie op. Die oogstinstructie dient als handleiding voor de demontage van het te slopen gebouw. De materialen die geschikt zijn voor hergebruik worden als eerste uit het gebouw gehaald. Daarna kan de échte mechanische sloop beginnen met behulp van een kraan. De sloopkogel wordt niet meer gebruikt. Alle afvalstromen worden per soort gescheiden. Dit heet een monostroom. Dus gips bij gips en hout bij hout. Dit zorgt ervoor dat het afval hoogwaardig kan worden gerecycled. Van afval, naar grondstof, naar nieuw product. Wat er uiteindelijk exact is gesloopt, afgevoerd of hergebruikt (direct of via upcycling) verwerken we in een rapportage. Deze delen we met de opdrachtgever. Zodat deze precies kan zien waar alle materialen weer voor zijn ingezet. Voor opdrachtgever Eigen Haard hebben we niet alleen circulair gesloopt, ook asbest-, bodem- en tanksaneringen zijn uitgevoerd. Daarna hebben we de grond bouwrijp gemaakt.

Direct contact

Meer informatie over circulair slopen en de circulaire bouwhub?

Materialenpaspoort
Wat kwam er tevoorschijn bij het slopen van het gebouw aan het Adriaan van Swietenhof? Onder andere zo’n 2200 ton zuiver betonpuin, cv-ketels, 2 ton kozijnhout, 1900 ton gemengd puin, 150 stuks hang & sluitwerk, 1840 m2 aan bestratingsmateriaal, 7 ton aan kunststofkozijnen, 25 binnendeuren, straatnaamborden, 15 ton aan balkhout, 6 (gier)zwaluwkasten, 60m2 thermopane beglazing, sanitair en 5,5 ton PVC mix. Waar zijn de materialen naartoe gegaan? Voor ieder project wordt een materialenpaspoort gemaakt!

  • Kunststof kozijnen
    Upcycling; kunststof kozijnen worden gegranuleerd. Granulaat gebruikt als grondstof voor nieuwe kunststofkozijnen.
  • Betonpuin
    Upcycling; betonpuin wordt gebroken en gewassen. Hoogwaardige grindvervanger in nieuwe betonproducten.
  • Hardhouten gevelkozijnen en dakramen
    Direct hergebruik; verkoop aan derden via de Circulaire Bouwhub van GP Groot.
  • Sanitair/keramiek
    Direct hergebruik; verkoop aan derden via de Circulaire Bouwhub van GP Groot.
  • Balkhout en houten rabatdelen
    Direct hergebruik; verkoop aan derden via de Circulaire Bouwhub van GP Groot.
  • CV ketels
    Direct hergebruik; verkoop aan derden via de Circulaire Bouwhub van GP Groot.
  • Hang & sluitwerk / keukengreepjes / oplegsloten
    Direct hergebruik; verkoop aan derden via de Circulaire Bouwhub van GP Groot.
  • (Gier) zwaluwkasten
    Direct hergebruik; door opdrachtgever Eigen Haard direct hergebruikt.
  • Straatnaamborden
    Direct hergebruik; door opdrachtgever Eigen Haard direct hergebruikt
  • Thermopanebeglazing
    Upcycling; upcycling naar HR++ beglazing.

 

Circulaire Bouwhub
De circulaire bouwhub van GP Groot is dé plek waar gebruikte bouwelementen en -materialen tijdelijk worden opgeslagen, bewerkt en gereed worden gemaakt voor een nieuwe bestemming. De hub is gevestigd aan de rand van Alkmaar. Naast de fysieke locatie maakt de hub gebruik van digitale, online marktplaatsen om vraag en aanbod samen te brengen.