Langdurige samenwerking met Gemeente Hoorn

GP Groot infrarealisatie

“Vanuit meerjarige projecten kun je een duurzame relatie opbouwen”

Dit jaar bundelt GP Groot infra de krachten met een select aantal aannemers en de Gemeente Hoorn voor een meerjarig project. Als hoofdaannemer zullen we de komende zes tot acht jaar samenwerken voor verschillende projecten in het Venenlaankwartier. Door de wijkgerichte aanpak als bouwteam kunnen we beter samenwerken én meer bereiken.

De samenwerking is het resultaat van een succesvol aanbestedingstraject voor wijkgerichte (re)constructies in de Gemeente Hoorn. Dit doen we onder de naam Hoorn2020, waarin we samen met drie andere regionale aannemers optrekken: Schot infra, J Koper BV en Schadenberg. “We gaan aan de slag met het reconstrueren van het Venenlaankwartier. Een bestaande wijk in Hoorn, waarbij wij als hoofdaannemer verantwoordelijk zijn voor de aanleg van nieuwe riolering en nieuwe verhardingen zoals wegen en straten”, vertelt Jeffrey Duivenvoorde, directeur GP Groot infrarealisatie.

Bouwteam met ambities
Hoorn2020 is ontstaan vanuit een convenant met de gemeente Hoorn, waarbij een proefproject is opgestart met een aantal partijen die kennis wilden delen tussen opdrachtgever en aannemer. “We zijn daarna door gegaan als Hoorn2020 om vanuit één entiteit projecten aan te vliegen”, legt Jeffrey verder uit. “Door samen te werken kun je veel meer bereiken. Zo zijn we eerder betrokken als aannemer in het ontwerp- en engineeringsproces en kun je sneller schakelen.”

Duurzaam samenwerken
Jeffrey vertelt wat er allemaal staat te gebeuren: “Ook wanneer het gaat om de uitvoering van het werk, staan duurzaamheid en samenwerken centraal. We gaan bijvoorbeeld het rioolwerk aanpakken in de wijk en hierbij kijken we hoe we slim gebruik kunnen maken van materialen. En om ervoor te zorgen dat alles zo duurzaam mogelijk wordt ontworpen, werken we samen met zusterbedrijf HB Adviesbureau.” In de ontwerpen van dit ingenieursbureau wordt uitvoerig gekeken naar duurzame oplossingen voor een klimaatbestendige leefomgeving. Zo spelen we in op extreme weersomstandigheden en worden groen en openbare ruimtes daarop aangepast.

“En door deze uitgebreide voorbereiding aan de voorkant, verhoog je de kans dat je de uitvoering in één keer goed kan doen en de bewoners minder last hebben van de werkzaamheden.” Want bij zo’n langdurig project komt er natuurlijk ook een en ander kijken voor de bewoners. “Wij voeren werkzaamheden uit in die wijk, dus het is aan ons om de bewoners goed te informeren. Dat doen we in overleg met de gemeente en de andere aannemers; je zit samen aan tafel om het plan van aanpak te maken.”

Toekomstbestendig
Ook de gemeente is onderdeel van het bouwteam en dat is positief. Dit contract geeft, door de omvang en langere looptijd, echt een basis om samen te werken. De gemeente Hoorn laat met deze aanbesteding zien dat dergelijke rioolreconstructies in een andere contractvorm kunnen worden aanbesteed. Nu is het zaak om als bouwteam de ambities van het contract waar te maken. Deze werkwijze is een mooie inspiratie voor andere gemeenten, inkopers en beleidsadviseurs.

Vanuit Hoorn2020 is het onze gezamenlijke missie om de wijk weer toekomstbestendig te maken. “We willen samenwerken en duurzame relaties opbouwen en vanuit kwaliteit onze toegevoegde waarde leveren. De eerste deelopdrachten vanuit de wijk Venenlaankwartier zijn al in uitvoering, de verwachte looptijd van het project zal zo’n vier tot vijf jaar zijn.

Jeffrey Duivenvoorde

Meer weten over samenwerken in een bouwteam?

Neem contact op met Jeffrey Duivenvoorde:
j.duivenvoorde@gpgroot.nl | 088 472 07 53